Onderzoek

ONDERZOEK DOOR WETENSCHAPPERS

WAT DE SPECIALISTEN ZEGGEN OVER INFRAROODCABINES

images1

 

 

 

 

FRITS OOSTERVELD

Hoogleraar Saxion Hogeschool/ Fysiotherapeut

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK ONDER LEIDING VAN FRITS OOSTERVELD (LECTOR AAN DE ACADEMIE VOOR FYSIOTHERAPIE VAN DE SAXION HOGESCHOOL) EN REUMATOLOOG PROFESSOR HANS RASKER VAN HET MEDISCH SPECTRUM TWENTE TONEN AAN DAT HET GEBRUIK VAN DE INFRAROODCABINE EEN HEILZAME WERKING HEEFT OP SPIER- EN GEWRICHTSPIJNEN.

 De uitkomst was verrassend: “De patiënten met reumatoïde artritis gaven na één saunagang van een half uur aan dat de pijn en de stijfheid met zo’n 40 procent was afgenomen. Bij de Bechterewpatiënten was de pijn rond de 50 procent en de stijfheid zelfs 60 procent minder geworden”, aldus Frits Oosterveld. De verschillen tussen de situatie voor en na de aunagang zijn volgens hem zo groot, dat gesproken mag worden van een aantoonbaar effect. “Ook mensen die niets mankeren ervaren een half uurtje in de infraroodsauna als weldadig.” Niet zo vreemd trouwens, vindt Oosterveld. “Door je lichaam bloot te stellen aan een warmte van 55 graden, wordt het complete fysiologische mechanisme in gang gezet om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Het hart gaat sneller kloppen, de bloedvaten verwijden zich, de bloeddruk daalt, de huid wordt warmer en je gaat transpireren. Ook al zit je zelf stil, je lichaam werkt even hard als een jogger, die in een rustig tempo hardloopt.” “Vaak kunnen reumapatiënten vanwege hun ziekte niet actief sporten. Dan vormt dit een aantrekkelijk alternatief. Je zou moeten denken aan een sauna thuis, waarvan men bijvoorbeeld aan het begin van de dag of ’s avonds voor het slapengaan gebruik kan maken.”

“EEN INFRAROODCABINE BIEDT EEN GOEDE, SYMPTOOMVERLICHTENDE THERAPIE OP DE KORTE TERMIJN. WIL EEN REUMAPATIËNT ER BAAT BIJ HEBBEN, DAN ZAL HIJ DE INFRAROODCABINE ZEER REGELMATIG MOETEN BEZOEKEN.”